Priemreclame

Ik let eigenlijk nooit op reclame, althans, dat wil ik voor mijzelf graag geloven. Maar gisteren schoot ik toch ineens omhoog bij de reclame. Daar ga je dan, met je goeie gedrag…

Er werd een autootje aangeprezen, waarvan het merk hier verder onvermeld zal blijven. In 97 kleurcombinaties.

97? Wat een raar getal, dacht ik meteen. Dat is namelijk een priemgetal. En een priemgetal, dat weten hopelijk zelfs de wiskundig minder onderlegden wel, kan alleen het product zijn van zichzelf en 1.

Stel, je hebt 7 verschillende kleuren voor de carrosserie — ik heb de website van de fabrikant er maar bijgehaald — en 4 voor het dak. Dan heb je in totaal 4×7=28 kleurcombinaties. 28 is geen priemgetal1. Doe er nog 3 verschillende stickersets bij, kom je op 3×28=84 combinaties. Geen priem. Wel dicht bij 97, maar niet dicht genoeg, want er missen er nog 13 (ook al een priemgetal). Waar haal je die extra 13 combinaties vandaan?

Een merkwaardige reclame dus. En niet de enige.

Ik zat nog na te denken over die 97 toen er een reclame passeerde voor T-shirts, waarvan het merk ook onvermeld zal blijven. T-shirts in 17 maten.

17?!? Alweer een priemgetal!

Volgens de website van de hemdenmaker zit het zo: “Alle shirts van S t/m 3XL in 3 lengtematen. Het resultaat? Shirts in 17 maten.”

Ik kan niet op 17 komen. 17 is niet deelbaar door drie, 17 is alleen deelbaar door 17 en door 1. Daarom is het een priemgetal.

De maten van S t/m 3XL, dat zijn (tel even mee) S, M, L, XL, XXL en XXXL. 6 dus. Keer 3. Is 18. Geen 17.

Waar is dat ene shirt gebleven? Of wordt dat gebruikt om die ontbrekende 13 kleurcombinaties op dat autootje te smeren?

Nou weet ik ook wel dat er in reclameboodschappen allerlei kekke woorden voorkomen die goed klinken en niks zeggen of verhullen dat het om iets vrij basaals gaat. Zoek maar eens op wat retinol is. Als Hans Kesting het uitspreekt, klinkt het best kek.

Maar dat zijn kekke woorden die nergens op slaan. Waarom in vredesnaam priemgetallen die nergens op slaan?

Of zijn deze reclames heel geniepig gericht op die paar wiskunde-nerds die aanhaken op priemgetallen? Want uiteindelijk zit ik dus wel op de websites van die producenten te loeren. Met m’n goeie gedrag…

Noten

  1. Het is zelfs een perfect of volmaakt getal, een getal waarvan alle echte delers (het getal zelf doet dan niet mee) bij elkaar opgeteld dat getal opleveren: 1+2+4+7+14=28. Maar dit terzijde…