Actueel

Ik kijk wat Koot & Bie en ik hoor Tedje van Es in plat Haags: “En ut is dus auk dat wè hieâh, in Corona, vas…”

Corona? Wat?!?

Dit is de ‘verkiezingstournee’ van de Tegenpartij, 1981… De heren F. Jacobse en Tedje van Es presenteren het verkiezingsprogramma van de Tegenpartij, Rugop ’81, in een zaal van hotel Corona, vandaar. De taal die ze uitslaan klinkt… bekend. Populistisch.

Nou ja, dat Koot & Bie actueler dan actueel waren, dat was natuurlijk geen nieuws, voor mij.

Toen het Simplisties Verbond eind jaren ’80 naar een wekelijks format ging, Keek op de week, waren er critici die vonden dat het nu wel een beetje snel en slap werd. Wat een kortzichtigheid!

Ik kijk nog met enige regelmaat een dvd van het Simplisties Verbond, en je kunt alleen maar vaststellen dat de heren boven elke actualiteit verheven zijn. De namen van de mensen zijn veranderd, maar hun gedrag niet.

Op deze dvd ook een sketch uit 1991. Terwijl Van Kooten & De Bie (zoals ze zich inmiddels al iets minder simplisties zijn gaan noemen) hun programma presenteren, meldt zich achter hen bij het ‘videoraam’ een man, de fiets aan de hand, ploeterend door de sneeuw. Het is meneer Van Oord.

“Heren, heren,” vraagt hij. Niet eens onvriendelijk, maar zijn boodschap is dat wel. Het Simplisties Verbond heeft namelijk een week eerder stelling genomen in het conflict tussen Israel en de Palestijnen. En die stelling bevalt meneer Van Oord in het geheel niet. Hij overweegt dan ook zijn lidmaatschap van de VPRO te beëindigen en betitelt het Simplisties Verbond alvast als de moderne NSB.

Dat schiet Van Kooten in het verkeerde keelgat. Hij springt woedend door het raam en gaat de heer Van Oord na een scheldkanonnade te lijf met sneeuwballen. De overgang van de live uitgezonden studiobeelden naar de eerder gefilmde straatscène is al meer dan briljant. Maar bovendien zien we hier de hedendaagse korte lontjes, de escalatie om niets. Dit is de essentie van Twitter, in beeld gebracht lang voordat de sociale media bestonden.

Koot & Bie ouderwets en uit de tijd? Allerminst! Wie dat beweert verdient een sneeuwbal in zijn nek!!! (Van die dingen, ja? Van die dingen!)