Medium

Fokke & Sukke vanavond in de krant waren een stuk scherper dan Fokke & Sukke vanochtend op de swipekalender. (Ik heb een Fokke & Sukke-scheurkalender maar dan op de iPad: een swipekalender.)

Toen RGvT de F&S-kalender samenstelden wisten ze natuurlijk ook niet wat ons te wachten stond. Dat blijft een nadeel, van dat soort kalenders en van wat ons te wachten staat.

Ik heb jarenlang de Zeurkalender van Peter van Straaten gehad. Die had als voordeel dat er niet eens de pretentie van actualiteit in zat. Maar op een zeker moment ging de Zeurkalender zichzelf herhalen, toen ben ik ermee gestopt.

Wie er trouwens ook flink naast zaten met het lopende jaar, dat waren de mediums. Van die mensen die (met ruime marges) vertellen wat ons te wachten staat. Ik kan me er niet een herinneren die aan het einde van het vorig jaar voorzag wat ons te wachten zou staan, hoe ruim je de marges ook neemt.

Het kan ermee te maken hebben dat ik überhaupt niet geïnteresseerd ben in mediums en ik dus ook niet op ze heb gelet aan het einde van het vorige jaar. Maar met wat on-line zoekwerk kun je nog wel wat terugvinden. Of eigenlijk: er valt niets terug te vinden, want ze zaten er gewoon faliekant naast. Ja, dat de Brexit een feit zou zijn — duh… Daar heb je geen marge voor nodig.

Nee, dan is de swipekalender van Fokke & Sukke nog altijd een veel beter medium, ook al zijn ze dan wat minder scherp.