Multicultikul

Mark Rutte heeft een enorme hekel aan ‘multicultureel’, dat werd wel duidelijk bij zijn optreden in Zomergasten. Het multiculturele experiment is volledig mislukt. Om er in dezelfde ademtocht aan toe te voegen dat 80% van de Turken en 85% van de Marokkanen wél goed geïntegreerd waren.

Dat lijkt moeilijk met elkaar te rijmen. Die 80/85% zullen hun cultuur toch zeker niet volledig hebben afgeschud. Ze zijn niet geassimileerd, ze zijn geïntegreerd, en dat is niet hetzelfde. Hun integratie is ongetwijfeld ook geslaagd omdat ze in staat waren hun eigenheid te behouden. Daar is niets mis mee.

Meteen daarna liet Rutte een stukje zien uit een documentaire over Ramses Shaffy. Daarin was te zien hoe de zanger in de jaren ’70 dolenthousiast het Amsterdamse stadhuis verlaat met zijn nieuw-verworven Nederlandse paspoort. Eindelijk: hij hoort erbij!

Zo kon het dus ook, leek de boodschap van Rutte te zijn met dit fragment. Waarop hij er nog aan toevoegde: “En we hebben hem ook met zijn allen omarmd!”

Daar sprak Rutte een waar woord, maar hij legde er ook meteen de vinger mee op de wonde plek. Ja, ‘we’ hebben Ramses omarmd. Dat was niet zo moeilijk. Ramses zag er uit als een Nederlander, zong in keurig Nederlands over Nederlandse dingen, en had ook nog Liesbeth List aan zijn zijde — hoe Nederlands wil je het hebben?

Al die Marokkaanse poetsvrouwen, die Turkse vuilnisophalers, die hebben we niet zo heel erg omarmd als we Ramses omarmden. Die 80% of 85% die volgens Rutte wél goed zijn geïntegreerd, die vertellen we voortdurend dat hún bevolkingsgroep de oorzaak is van veel ellende.

Oververtegenwoordigd in criminaliteits- en werkeloosheidcijfers, ondervertegenwoordigd in het maatschappelijk verkeer.

In een discussie over een Turkse knul die een NOS-verslaggever het werken onmogelijk maakte — donder dan maar op, vond Rutte — probeerde Zomergasten-presentator Erdbrink de premier te ontfutselen wat dan het verschil was met het zootje Nederlands ongeregeld dat tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over een AZC nare dingen stond te scanderen. Ja, zei Rutte, dat was ook naar, en niet goed.

Wat hadden we gemeen met die Turkse knul, wilde Erdbrink weten. Niets, helemaal niets, vond Rutte. Die knul wilde wel gebruik maken van zijn recht om te protesteren, maar maakte het de pers onmogelijk om te werken. Het ene recht gebruiken, en het andere ontkennen, dat kan niet.

Dat was precies wat het zootje Nederlands ongeregeld bij zo’n bijeenkomst ook deed: rechten opeisen en tegelijkertijd aan anderen rechten ontzeggen, in dit geval het recht van vrije meningsuiting. Als we om die redenen niks gemeen hebben met die Turkse knul, dan dus ook niet met dat zootje Nederlands ongeregeld. Maar dat hoorde ik Rutte niet zeggen.

Het probleem is dat ‘multicutureel’ een vaag begrip is, dat in feite op iedere open samenleving van toepassing is — ook als er geen enkele buitenlander aan te pas komt. Zolang mensen in staat worden gesteld hun eigen leven te leiden, en mooi en lelijk te vinden wat ze zelf mooi en lelijk vinden, is er sprake van een multicultuur.

Gedurende de avond kwam ook ‘de elite’ een aantal keer voorbij in het gesprek. Die ongedefinieerde groep die het gedaan heeft. Het is altijd de elite die geen oog heeft voor de noden van ‘de gewone burger’. Rutte deelde een paar sneren uit aan het VPRO-publiek. Kijk eens, hij was wél bij De Toppers geweest (en had daar met zijn eigen telefoon, ongetwijfeld in strijd met de voorwaarden van de organisatie, opnamen van gemaakt). Ja, dat zouden die VPRO-kijkers natuurlijk absoluut niet begrijpen, elitair en wegkijkerig als ze natuurlijk zijn.

Alsof de VPRO-kijker niet het recht heeft om niet van De Toppers te houden… Hé, wacht eens, wordt daar niet een recht ontzegd? Nee, dat is flauw. Rutte ontzegt niemand het recht om een hekel aan De Toppers te hebben. Maar die elitaire VPRO-kijker zou toch maar wat meer oog moeten hebben voor wat de gewone burger leuk vind.

Net zo goed, maar dat zei Rutte niet, als die gewone burger zou kunnen proberen niet voortdurend af te geven op ‘de elite’. Hoeveel van die gewone burgers zouden meesmuilend hebben kennisgenomen van het optreden van Vladimir Horowitz? Geneuzel op een piano, lekker belangrijk. Nee hoor, wij zetten De Toppers nog even op maximaal volume, en fuck de buren.

Hoezeer Mark Rutte ook een hekel heeft aan het woordje ‘multicultureel’, het valt niet te ontkennen dat onze maatschappij een multiculturele is. En het valt ook niet te ontkennen dat dat tot wrijving en soms zelfs botsingen leidt. Het gaat mis waar mensen elkaar rechten gaan ontzeggen die ze wel op hoge toon voor zichzelf opeisen. Of dat nou een Turkse knul is die een verslaggever het spreken onmogelijk maakt met dreigende taal, of een zootje Nederlands ongeregeld dat een buurtbewoner de mond snoert met dreigende taal.