Verschrikkelijk

Dit wordt geen verschrikkelijk leuk stukje.

Ik keek maar weer eens naar ‘de persconferentie’. Niet dat ik er veel zin in had, maar ik hoopte toch op een beetje lucht voor de theaters — al was de eerstvolgende voorstelling waarvoor ik een kaartje had (vandaag!) een dag eerder al gecanceld.

De nieuwe minister bedient zich van ‘infographics’ om zijn verhaal te onderbouwen, zoveel had ik al meegekregen. De gebarentolken werden ervoor naar een zijraampje verbannen. Nu ook weer. Plaatjes die moesten duidelijk maken hoeveel mensen zijn gevaccineerd en hoeveel daarvan al een booster hebben, in het algemeen en hoe de verdeling in de ziekenhuizen/IC’s is.

Op Twitter las ik enthousiaste reacties. Glashelder, die plaatjes!

Ja, als je niet kleurenblind bent. Want voor mij was het een beetje raden, die plaatjes. Donkerrood, donkergroen, en om in de sfeer te blijven, donkerblauw. Denk ik. Want echt duidelijk was het niet, voor mij.

Ik wilde er een vlammend stukje over schrijven. Is er dan niemand in het communicatieteam van de minister die daar even op had kunnen wijzen? En het kost helemaal níéts om het goed te doen: andere kleuren gebruiken met meer contrast, en daarnaast ook onderscheidende symbolen. Zit allemaal gewoon in je presentatiepakket. Hoef je geen cent extra voor uit te geven.

Ik wilde er maar meteen een duidelijk plaatje bij maken, hoe het óók kan. Maar ik kreeg verschrikkelijke ruzie met mijn tekenpakket. Lag aan mij, en aan mijn beroerde ogen, niet aan het tekenpakket. Na anderhalf uur vloeken heb ik het maar opgegeven.

En maar goed ook. Vandaag las ik bij de NOS dat er sowieso wel wat viel af te dingen op de plaatjes van Kuipers [1]. Data uit verschillende periodes, waarbij de ene plaat over nu ging, en de andere over een periode waarin delta deels nog prevaleerde boven omikron en er sowieso nog weinig boosters waren uitgedeeld. Appels en peren, dus dan doet de kleur er überhaupt niet meer toe.

Hoe dom kun je zijn, als minister? Of, ervan uitgaande dat de minister de plaatjes niet zelf in elkaar heeft geknutseld, hoe dom kun je zijn als medewerker-van-de-minister? Terwijl de actuele cijfers niet een heel ander verhaal vertellen: de vaccins helpen behoorlijk tegen ziekenhuisopname, en de booster doet er nog een leuk schepje bovenop. Wie verzint het dan om daar mee te gaan fröbelen? Het is toch zeker geen Creatief met kurk (“altijd van je af presenteren”)?

De complottheoreten zullen er wel een velddag mee hebben. Dat ze zelf vaak nog veel enthousiaster wijzen naar verbanden in totaal ongecorreleerde data doet er dan even niet toe.

Nou ja, positief aan de zaak: de vermaledijde NOS bericht er een dag later al uitgebreid over, dus laat nou niemand gaan roepen dat de media aan de leiband van de corrupte regering lopen. Al hoor ik de gemiddelde complottheoreet nu al blèren: “Dit is alleen maar om af te leiden!”

Nee, dit is niet om af te leiden. Dit is gewoon verschrikkelijk dom. Nog dommer dan een slecht kleurenschema gebruiken. Dit is een gele kaart voor Kuipers. Ik wacht nog even met een rode — of een groene, ik moet echt goed letten op het verschil.

Noten

  1. https://nos.nl/artikel/2414613-kuipers-wilde-overtuigen-met-cijfers-maar-was-selectief