Emmy

Gisteren hoorde ik in De Taalstaat een oude bekende voorbijkomen. NRC-redacteur Petra de Koning kreeg afgelopen week de Anne Vondelingprijs toegekend vanwege haar werk als politiek journalist. Dat werk ken ik natuurlijk als NRC-lezer, maar ik ken Petra ook nog van het Christelijk Gymnasium in Utrecht. Ze deed een jaar na mij examen, het was toen een kleine school en de vriendengroepen liepen gemakkelijk over meerdere jaargangen heen.

In De Taalstaat noemt ze onze toenmalige lerares Nederlands Emmy Brinkman als een belangrijke inspiratiebron.1

Emmy deed mij altijd aan mijn moeder denken: lief, toegewijd, met aandacht voor de leerlingen, niet iemand die op de voorgrond staat. Ik ging graag naar haar lessen.

De mappen in het project ‘gericht schrijven’, waarover ik in mijn blog al eerder schreef, maakte ik onder haar begeleiding. Dat ik er eentje over strips maakte leverde aanvankelijk wat aarzeling op bij Emmy. Maar ik denk dat toen ze zag dat ik er oprecht mee omging, ze het onderwerp ook waardeerde. Dus toen ik vroeg of ik een serieus stripboek mocht opvoeren voor mijn eindlijst deed ze daar niet moeilijk over, hoewel het in vrijwel alle opzichten niet voldeed aan de voorwaarden (het was ook nog eens vertaald).

Ik weet niet of ik, zoals Petra, kan zeggen dat ik heb leren schrijven van Emmy. Ze heeft er zeker aan bijgedragen, door haar kreeg ik veel meer interesse in het Nederlands als taal. We moesten eens in groepjes een kort verhaal schrijven dat als doktersroman kon worden aangemerkt. Ik schreef met twee anderen Jacky en de Jaguar. Emmy keurde het lachend af: het begon goed als doktersromannetje, maar het ontspoorde als literatuur in de laatste alinea’s. Ze legde ook uit waar hem dat in zat.

“Schrijven is niet makkelijk,” zegt Petra in de Taalstaat. Dat kan ik alleen maar beamen. Bij mij heeft dat besef pas de laatste jaren diepte gekregen, toen ik me er echt mee ging bezighouden. Wat dat betreft had ik misschien nog wat beter moeten opletten, bij Emmy in de klas.

Noten

  1. Het interview is hier terug te luisteren, vanaf 9:46.