Eigen boekwinkel

Had ik al eens verteld dat ik weer aan de LEGO ben? Nee hè?

Ik ben weer aan de LEGO.

(Laten we afspreken dat ik het vanaf nu over Lego heb, anders staat het zo schreeuwerig.)

Als kind was ik natuurlijk ook aan de Lego. Wie niet? Wij hadden diverse setjes: auto’s, huizen, maar ook een Concorde, een trein met wagons (zonder motor), en boten die echt konden varen (mét motor). En ook een verzameling losse steentjes en daar hoorde dan weer een ideeënboek bij.

Ideeën had ik zelf genoeg. Ik bouwde graag kastelen en grote huizen, dingen waar je ‘naar binnen’ kon. Ik heb eens meegedaan aan een Lego-bouwwedstrijd van de plaatselijk leverancier. Ik had daarvoor een kasteel gemaakt, met ophaalbrug als ik me goed herinner. Het leverde me een diploma ‘Lego-bouwmeester’ op. Daar heb ik later nog plezier van gehad.

Maar zoals dat gaat, op een zeker moment wordt Lego te kinderachtig. Lego Technic was van ruim na mijn kindertijd. Ik kreeg Fischer Technik, die technische periode heb ik dus wel gehad maar met ander bouwmateriaal.

Aan die Fischer Technik, maar ook een beetje aan de Lego, zat een vage tabakslucht. Dat kwam doordat de plaatselijke leverancier niet alleen speelgoed maar ook kantoorartikelen en rookwaren verkocht. En in de winkel werd vermoedelijk flink gerookt, dat kon toen nog. Alles was doorwasemd met die vage tabakslucht, die los kwam als je de steentjes door elkaar husselde. O, het geluid van Lego-steentjes die door elkaar worden gehusseld…

Hoe dan ook, Lego verdween uit beeld, net als Fisher Technik.
Maar terwijl Fischer Technik echt uit beeld verdween, bleef Lego altijd ergens vanuit een ooghoek zichtbaar. Ik zag de opkomst van allerlei thema’s zoals piraten, ridders, Star Wars, Harry Potter en zo meer. Ik ontdekte dat er een behoorlijk actieve on-line gemeenschap is, die bovendien een hele suite aan virtuele Lego-bouwdozen aanbiedt. Er zijn CAD-programma’s voor Lego, waarvan de stenensetjes ieder jaar netjes worden aangevuld uit de officiële Lego-catalogi. De modellen kun je weer exporteren naar 3D-raytracers, zodat je er echt ‘naar binnen’ kunt met je virtuele camera.

En er zijn volwassen modellen. Voor volwassenen. Zoals ik…

Afgelopen februari ging ik voor de bijl. Er was een nieuw model in de serie Lego Creator Expert. Een boekwinkel. Stel je voor, een echte boekwinkel, met echte boekenkasten en echte boeken. Nou ja, echt als in een steentje met een stickertje erop: Moby Brick — bij Lego zijn ze niet van humor gespeend. Ik heb nog even geaarzeld, maar niet te lang. Ik heb altijd een eigen boekwinkel willen hebben…

Als er één schaap over de dam is volgen er meer. Nu ben ik de maanlander van de Apollo 11 aan het bouwen. Ik ben weer gewoon aan de Lego. Ik mis de tabakslucht niet en ik gloei helemaal als ik de steentjes door elkaar hussel.

Trouwens, nog even over Fischer Technik. Het bestaat nog steeds, heb ik ontdekt. En de officiële spelling is fischertechnik, aan elkaar en met kleine lettertjes, als een tegenhanger van LEGO.

Het ziet er wel wat sexier uit dan in mijn jeugd. Maar ja, ik ben nu aan de Lego…

Birch Books, mijn LEGO-boekwinkel.
De winkel: rechts door het raam zichtbaar een boekenkast, links de kassa.