Opbrengst

Dit is alweer mijn vijftiende stukje in deze blog-serie. Ik had, eerlijk gezegd, niet gedacht dat het me zou lukken om dat iedere dag te op te brengen.

Bas Heijne zei gisteravond in M: “Ik heb mezelf voorgenomen om niet te verslonzen, als dit twee maanden gaat duren en misschien wel langer […] ik heb het gevoel dat ik in ieder geval één boek geschreven moet hebben, vier kilo moet zijn afgevallen […] die maanden moeten ook iets opleveren waar je daarna ook iets aan hebt gehad.”

Dat was precies mijn gedacht toen ik m’n blog nieuw leven inblies. Niet verslonzen, het hoofd omhoog houden. Tot nu toe is dat gelukt, sterker nog, het heeft me inderdaad positief geholpen.

Een heel boek, dat gaat me niet lukken. Maar anders dan bij Bas Heijne bestaat mijn werk niet uit schrijven. Het kost me nu al moeite om onderwerpen te vinden.

Nee, dat is niet waar. Er zijn onderwerpen genoeg. Alleen zal niet elk onderwerp iedereen die dit leest interesseren. En dat was toch ook een beetje mijn doel: ik schrijf voor mezelf, maar het is wel heel fijn als anderen daar ook wat aan hebben. (Het is net als met toneelspelen: heel leuk, maar het wordt pas écht heel leuk als er publiek in de zaal zit.)

En vier kilo afvallen? Hmmm… Ik heb me al vrij snel na het begin van de crisis voorgenomen om m’n gewicht goed in de gaten te houden — al voordat er gesuggereerd werd dat er een verband is tussen overgewicht en vatbaarheid voor corona. Het is gemakkelijk je vol te stoppen met eten en drank, zeker als troostmiddel. Maar als je de valkuil herkent kun je hem ook omzeilen. Ook dat is tot nu toe goed gelukt.

Ik ben een vijftiger en ik heb een bureaubaan, mijn BMI is wat aan de hoge kant (eigenlijk ben ik iets te kort voor mijn gewicht). Ik ben al een tijdje bezig hem naar beneden te brengen, voornamelijk door ietsje minder en ietsje verstandiger te eten. De bovengrens van een gezonde BMI is in zicht. Het zou toch mooi zijn als ik daar onder kon raken, de komende weken.

Als mijn stukjes voldoende gewicht blijven hebben, en ikzelf voldoende gewicht kwijtraak, dan heeft deze tijd me in ieder geval wat opgeleverd.