Verjaarsfeestje

Gisteren was mijn werkgever jarig. De Universiteit Utrecht bestaat nu 384 jaar plus één dag. Vroeger (opa spreekt) kregen de medewerkers de middag van de 26ᵉ maart vrij ‘mits het werk het toelaat’. Die tijden zijn allang achter ons.
De UU is nu vrijwel volledig fysiek gesloten. On-line gaat het werk zoveel mogelijk door, maar dat het geen feestje is spreekt voor zich.

Alle officiële bijeenkomsten voor de verjaardag waren afgelast. Dus ook de traditionele bijeenkomst in Domkerk of Academiegebouw. Ik vermoed dat niemand van de UU daarop nog zat te wachten.

Filmmaker Adriaan de Koning bracht zonnige maar verlaten straten van Utrecht in beeld. Her en der glijden er ook universiteitsgebouwen door het beeld. Wat is onze stad toch mooi, dacht ik niet zonder enige trots. Terwijl de camera langs de Mariaplaats pant komen de hoopgevende woorden in beeld: “Our streets will be full of life again soon. Hold tight.”

Ergens in de zomer, als de zon schijnt op onze mooie straten, doen we het verjaarsfeestje alsnog.

De Universiteit heeft trouwens gisteren nog wel getrakteerd — het was tenslotte toch een verjaardag. Niet bij de eigen medewerkers en studenten, maar bij de collega’s van het UMC, waar op dit moment het échte werk gebeurt. Ik vermoed dat niemand van de UU daar bezwaar tegen had.

Lege straten in Utrecht
Still uit de video ‘Desolate streets of Utrecht city’ van Adriaan de Koning.