736 | 168 | ~85000

Vandaag veranderden de laatste corona-maatregelen in adviezen. Nou ja, in een vliegtuig moet je nog wel een mondmasker op, maar verder is dat het dan.

Wie had dat gedacht, twee jaar en anderhalve week geleden…

Ik niet. Al had ik bij het verlaten van m’n werkplek op donderdag 12 maart 2020 tegen collega’s al wel een pessimistische verwachting uitgesproken: dat het wel eens wat langer zou kunnen gaan duren dan de twee weken die we op dat moment voorlopig zouden gaan thuiswerken. Tot en met de zomer leek me waarschijnlijker, met misschien daarna nog wat naweeën.

En om die tijd te overleven begon ik op 17 maart stukjes te schrijven. Dagen van corona noemde ik ze aanvankelijk, maar omdat dat wel erg naargeestig klonk veranderde ik het motto na een week in Kroon op de dag.

Eerst schreef ik dagelijks een stukje. Later, toen we weer wat ademruimte kregen maar ook vanwege allerlei persoonlijke omstandigheden die niets met corona te maken hadden, wekelijks of nog minder.

Het werden er met deze meegeteld 168, uitgesmeerd over 736 dagen. Bij elkaar ongeveer 85000 woorden. Dat is een aardig boekje — al zou ik ze er zeker niet allemaal in opnemen, en er ook nog wel even met een kritische blik overheen gaan.

En is het nu afgelopen?

Tja…

Ik ben van nature dus geen optimist. En ik ben er niet van overtuigd dat corona zich nu heeft teruggetrokken in de hoek met het bordje ‘onhandig maar geen echt probleem’.

Bovendien: Kroon op de dag is best een aardige titel voor een blogje.

Dus ik ga er nog maar even mee door, en hopelijk niet omdat het moet (want dan is corona weer uit z’n hoek gekropen) maar omdat het kan.