Vademij

Een maand geleden, op 17 maart, begon ik met deze serie blogs. Op dat moment was het nog niet erg duidelijk hoe lang we met zijn allen zouden thuisblijven, en hoeveel blogjes ik zou schrijven. Met deze post passeer ik trouwens de 10000 woorden.

We wisten ook nog niet dat we het routinematig over de anderhalvemetermaatschappij zouden hebben. Wat is dat een rotwoord. Nog even los van de discussie over mogelijke spaties is het gewoon een veel te grote mondvol. Maar we zitten er nog wel even aan vast.

Is er geen alternatief voor dat woord? Een acroniem bijvoorbeeld? Als je alleen echte beginletters gebruikt, kom je op ‘amm’. Dat is niks. Met iets meer klinkers krijg je zoiets als ‘ahamema’. Dat klinkt als de heldin uit een fantasy-verhaal. Niets mis mee, maar ik heb er toch een ander beeld bij.

Een vriend van me bedacht ‘vademij’, een samentrekking van ‘vadem’ en ‘mij’.

‘Mij’ is hier de gebruikelijke afkorting van maatschappij. De oude lengtemaat vadem is zes voet, of ruim 1,80 meter. Of, volgens Wikipedia, “de spanwijdte van de armen van een niet te kleine volwassen man.” Daar heb je in ieder geval een goed beeld bij, waarvoor je natuurlijk ook gewoon een niet te kleine volwassen vrouw kunt gebruiken (of de heldin uit een fantasy-verhaal). Met een ruime extra veiligheidsmarge van 30 centimeter voldoet het prima aan de eisen van de tijd.

Het woord ‘vademij’ doet ook wel een beetje aan ‘vademecum’ denken, dat letterlijk ‘ga met mij’ betekent. Zo zit er van alles in: de afstand, de maatschappij, én het gevoel dat we het uiteindelijk toch met elkaar moeten doen.

In metrum en rijmklank past het ook nog eens precies op ‘maatschappij’. In alle slogans waar je ‘maatschappij’ gebruikt, kun je ook ‘vademij’ gebruiken. “De vademij, dat zijn wij.”

Ik zou zeggen: verspreid het woord!