Pubquizvraag

(Niet meteen naar het eind scrollen voor het antwoord…)
Pubquizvraag: Van welke televisieserie werd de eerste aflevering geregisseerd door Steven Spielberg en werd de themamuziek gecomponeerd door Henry Mancini?

Weten mensen eigenlijk nog wie Henry Mancini was? Van naam misschien niet, maar vrijwel iedereen kent zijn muziek. Zijn meeste bekende deuntje is waarschijnlijk het thema van de Pink Panther.

Zijn er eigenlijk mensen die niet weten wie Steven Spielberg is? Ik kan het me niet voorstellen. Maar grote regisseurs beginnen klein. In de aanloop van zijn carrière deed Spielberg ook nog werk als regisseur van afleveringen in televisieseries. Dat was geen onverdeeld succes. Blijkbaar vonden producenten dat Steven een beetje te veel zijn eigen stempel op zo’n aflevering drukte.

De bedenkers van deze serie zagen dat juist als een voordeel. Ze wilden het meer laten lijken op een film en moedigden Spielberg aan om naar onconventionele shots te zoeken. Het leverde hem naar verluidt de opening om Duel te gaan maken.

Terug naar de pubquizvraag. Al een idee?

Eigenlijk is het een beetje een strikvraag. Want de serie die grote bekendheid kreeg was onderdeel van een groter pakket van series, dat onder de noemer Mystery Movie op tv werd gebracht. Mancini was de componist van het Mystery Movie Theme. Maar de serie waar wij het nu over hebben had nooit een echt eigen thema, dus vooruit.

Het was ook eigenlijk niet de eerste aflevering. Er waren twee pilots aan voorafgegaan, waarvan de eerste al drie jaar eerder werd uitgezonden. En het was in de reguliere serie zelfs niet de eerst opgenomen aflevering: die eer gaat naar de aflevering die als nummer twee van de serie de boeken in ging.

Al een idee?

Dan heb ik nog één vraag: wie is de detective die altijd met die ene cruciale vraag terugkomt, net als de moordenaar dacht van hem af te zijn?

Precies: Columbo.

Natuurlijk gaat het in Columbo helemaal niet om het oplossen van de moord. De kijker krijgt eerst in detail te zien hoe die heeft plaatsgevonden. (Pubquizvraag: In welke aflevering weet de kijker niet op voorhand hoe de moord is gepleegd?)

Het gaat in Columbo alleen maar om lieutenant Columbo, die met zijn zogenaamd schlemielige optreden de moordenaar altijd te slim af is. Met die ene vraag. En zijn sigaar. En het potlood dat altijd zoek is. En zijn vrouw die je nooit ziet, zijn chili, zijn rammelende Peugeot, en zijn hond Dog. En dat ene rare oog, dat gewoon het rare oog van Peter Falk was, de man die zichzelf een Swiebertje-syndroom bezorgde met Columbo.

Eigenlijk is Columbo een feelgood-detective. In het oeuvre van Spielberg past hij meer bij ET dan bij Duel.

En omdat ik wel wat feelgood-gevoel kan gebruiken, ben ik maar weer eens begonnen met terugkijken. Ik heb nog even de tijd om het setje af te lopen. “Oh, just one more question…”